۱۴۰۴-۰۱-۱۴ ۱۳:۲۴
جستجو کردن
Close this search box.

۳ مارس ، روز جهانی حیات وحش

چکیده مطلب:

روز جهانی حیات وحش مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، با استناد بر قطعنامه‌های ۵۳/۱۹۹ مورخ ۱۵ دسامبر ۱۹۹۸ و ۶۱/۱۸۵ مورخ ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ درباره اعلام سال‌های بین‌المللی و همچنین قطعنامه ۱۹۸۰/۶۷ شورای اقتصادی و اجتماعی مورخ ۲۵ ژوئیه ۱۹۸۰ درباره سال‌ها و سالگردهای بین‌المللی، به‌ویژه بندهای ۱ تا ۱۰

در این مطلب میخوانید
۳ مارس ، روز جهانی حیات وحش

روز جهانی حیات وحش

مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، با استناد بر قطعنامه‌های ۵۳/۱۹۹ مورخ ۱۵ دسامبر ۱۹۹۸ و ۶۱/۱۸۵ مورخ ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ درباره اعلام سال‌های بین‌المللی و همچنین قطعنامه ۱۹۸۰/۶۷ شورای اقتصادی و اجتماعی مورخ ۲۵ ژوئیه ۱۹۸۰ درباره سال‌ها و سالگردهای بین‌المللی، به‌ویژه بندهای ۱ تا ۱۰ پیوست آن تحت بخش “معیارهای اعلام سال‌های بین‌المللی” و نیز بندهای ۱۳ و ۱۴ در بخش دوم که تاکید دارد ، تا زمانی که ترتیبات اساسی برای سازماندهی و تأمین مالی روزهای جهانی انجام نشده باشد،هیچ سالی نباید اعلام شودو علاوه بر آن بر ارزش ذاتی حیات وحش و مشارکت‌های مختلف آن، از جمله مشارکت‌های زیست‌محیطی، ژنتیکی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، آموزشی، فرهنگی، تفریحی و زیبایی‌شناختی در توسعه پایدار و رفاه بشر،تاکید دارد.

با توجه به برنامه اجرایی اجلاس جهانی سران درباره توسعه پایدار و نتایج کنفرانس سازمان ملل درباره توسعه پایدار با عنوان “آینده‌ای که می‌خواهیم”،و با اذعان به نقش مهم کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های در معرض خطر حیوانات و گیاهان وحشی (CITES) در تاکید بر این که تجارت بین‌المللی بقای گونه‌ها را تهدید نکند،و با توجه به نتایج شانزدهمین نشست کنفرانس اعضای کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های در معرض خطر حیوانات و گیاهان وحشی، که از ۳ تا ۱۴ مارس ۲۰۱۳ در بانکوک برگزار شد، به‌ویژه قطعنامه ۱۶.۱ ،  ۳ مارس را به‌عنوان “روز جهانی حیات وحش” تعیین کردند تا این روز را برای بزرگداشت و افزایش آگاهی درباره حیات وحش جهان گرامی داشته شود.

با استناد بر قطعنامه ۶۷/۱۸۹ مورخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۲ که در آن  نسبت به جرایم زیست‌محیطی، از جمله قاچاق گونه‌های در معرض خطر و گونه‌های محافظت‌شده از حیات وحش، تاکید شده و بر لزوم مقابله با این جرایم از طریق تقویت همکاری‌های بین‌المللی، افزایش ظرفیت‌ها، پاسخگویی قضایی و اجرای قانون صراحتا صحبت شده است،

همچنین با استناد به کنوانسیون تنوع زیستی و تمام اهداف آن، و  اینکه در قطعنامه ۶۵/۱۶۱ مورخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۰، مجمع عمومی سازمان ملل، دهه ۲۰۱۱-۲۰۲۰ را “دهه تنوع زیستی سازمان ملل متحد” اعلام کرد تا در اجرای برنامه استراتژیک برای تنوع زیستی ۲۰۱۱-۲۰۲۰ نقش مؤثری ایفا کند،تصمیمات زیر اتخاذ شده است .

تصمیمات :

  1. تاریخ ۳ مارس، روز تصویب کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های در معرض خطر حیوانات و گیاهان وحشی (CITES)، را به‌عنوان “روز جهانی حیات وحش” اعلام شد.
  2. از تمام کشورهای عضو، سازمان‌های وابسته به سازمان ملل متحد، سازمان‌های جهانی، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و سایر ذینفعان، از جمله جامعه مدنی، سازمان‌های غیر دولتی و افراد، دعوت می‌کند که روز جهانی حیات وحش را به شکلی مناسب و متناسب با اولویت‌های ملی خود گرامی بدارند و آگاهی را نسبت به آن افزایش دهند.
  3. تأکید می‌کند که هزینه تمامی فعالیت‌هایی که ممکن است از اجرای این قطعنامه ناشی شود، باید از طریق کمک‌های داوطلبانه تأمین شود و چنین فعالیت‌هایی منوط به دسترسی و تأمین این کمک‌های داوطلبانه خواهد بود.
  4. از دبیرخانه کنوانسیون تجارت بین‌المللی گونه‌های در معرض خطر حیوانات و گیاهان وحشی (CITES)، در همکاری با سازمان‌های ذی‌ربط سازمان ملل، می‌خواهد که اجرای روز جهانی حیات وحش را تسهیل کرده و گزارشی از اجرای این قطعنامه را در هفتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل ارائه دهد، که در آن، از جمله، ارزیابی از اجرای این روز ارائه شود.

 

دبیرخانه کنوانسیون CITES، با همکاری سازمان‌های مرتبط سازمان ملل، مسئولیت تسهیل اجرای برنامه‌های این روز را بر عهده دارد و گزارش‌های مربوط به فعالیت‌ها و تأثیرات آن را به مجمع عمومی ارائه خواهد کرد. هزینه‌های اجرای این برنامه‌ها از طریق کمک‌های داوطلبانه تأمین می‌شود.

روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۲۵

 

شعار روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۲۵ «تأمین مالی حفاظت از حیات وحش: سرمایه‌گذاری روی مردم و سیاره» است.

 

این شعار بر اهمیت تأمین منابع مالی کافی برای حفاظت از گونه‌های حیات وحش و زیستگاه‌های آن‌ها تأکید دارد و نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در حفاظت از حیات وحش، سرمایه‌گذاری در آیندهٔ پایدار سیاره و جوامع انسانی است.

در این راستا، تأمین مالی مناسب می‌تواند به اجرای پروژه‌های حفاظتی، آموزش جوامع محلی، توسعهٔ فناوری‌های نوین در حفاظت از حیات وحش و تقویت قوانین و سیاست‌های مرتبط کمک کند. همچنین، مشارکت فعال جوامع محلی و بین‌المللی در این فرآیند ضروری است تا بتوان به نتایج مطلوب دست یافت.

با توجه به این شعار، روز جهانی حیات وحش ۲۰۲۵ فرصتی است تا توجه جهانیان به اهمیت سرمایه‌گذاری در حفاظت از تنوع زیستی جلب شود و اقداماتی مؤثر برای حفظ گونه‌های در معرض خطر و زیستگاه‌های آن‌ها انجام گیرد.

حیات وحش، میراث مشترک ماست. حفاظت از آن، وظیفه‌ی همگانی است.

از اینکه به مسایل محیط زیستی علاقمند هستید 

بسیار خوشحالیم 

شما میتوانید در بخش آب تنوع زیستی هنر کوهستان کودک آموزش خانه فعالین محیط زیست فعالیت کنید