سلسله نشستهای گفتگوی محیط زیستی با حضور فعالان فرهنگی و محیط زیستی تبریز با محوریت «فضای سبز تبریز – ارزشها و کارکردها» و «آشنایی با پارک تاریخی گلستان باغی» بهمیزبانی اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.
مطالبه گری صحیح کلید بهبود وضعیت موجود
روابط عمومی خانه فعالین محیط زیست به نقل از یازاکو گزارش میدهد، در ابتدای این جلسه، مجید رحمانی؛ عضو هیئت مدیره خانه فعالین محیط زیست، اهمیت مکانهای تاریخی شهر تبریز را یادآور شد و بر لزوم توجه بیشتر مسئولان به حفظ و نگهداری این آثار تأکید کرد.
وی از فعالان محیط زیست درخواست کرد که با مطالبهگری صحیح به بهبود وضعیت موجود کمک کنند.
فضای سبز شهری از دیدگاه علمی
وحید پارسا؛ کارشناس محیط زیست، در بررسی علمی خود به تأثیرات منفی شهرنشینی بعد از انقلاب صنعتی اشاره کرد و افزود: مشکلاتی از قبیل آلودگی هوا، گرم شدن کره زمین و بروز سیلابها، از پیامدهای این تغییرات هستند.
وی از فضای سبز به عنوان راهکاری برای کاهش این معضلات نام برد و به اهمیت فضاهای سبز شهری در کاهش آلودگی صوتی، کاهش دمای هوا و بهبود سلامت شهری اشاره کرد.
پارسا، همچنین آماری از وضعیت درختان تبریز ارائه داد و اعلام کرد که در سال ۱۳۹۹، تعداد ۴۸ نوع درخت با تراکم ۷۹ درخت در هر هکتار در این شهر شناسایی شده است.
باغ گلستان شاهدی از دل تاریخ
سولماز عظیمزاده؛ عضو هیئتمدیره خانه فعالین محیط زیست، در این نشست به تاریخچه باغهای ایرانی و پارکهای شهری در دوره قاجار پرداخت و تأثیر باغ گلستان بر تاریخ تبریز را برجسته کرد.
وی یادآور شد: برخی از درختان کهنسال این باغ تاریخی به دوره قیزیل ارسلان برمیگردند و وجود درختانی با قدمت ۴۰۰ ساله نشان از اهمیت این مکان دارد.
وی افزود: در شهر تبریز حدود ۳۰ تا ۴۰ درخت کهنسال داریم که قطرشان به بالای ۴ متر میرسد که ۳ تا از آنها در باغ گلستان هستند.
مقبره العرفا، یا اولین پارک نوین ایران
حسن اسودی، از مدیران سابق اسناد ملی آذربایجان شرقی با نمایش چندین سند در خصوص تاریخچه گولوستان باغی توضیحاتی را ارایه و به وجه تسمیه گجیل اشاره کردند گجیل به معنای محل پر ازدهام است، همچنین افزودند که در سال ۱۳۰۸ که محمدعلی تربیت شهردار وقت تبریز تصمیم به ساخت اولین پارک سبک نوین ایران، در محل گورستان قدیمی گجیل گرفتند ، به سبب وجود قبور عارفان بزرگی که در این قبرستان مدفوناند ، از سوی مردم شهر با مقاومت بسیاری مواجه شدند.
قبرستان گجیل (محل فعلی باغ گلستان) در زمانهای قدیم به نام مقبره العرفا مشهور بوده و ارزش معنوی بسیاری در بین مردم بویژه عرفا و اندیشمندان آن دوران داشته است. حتی در کتاب روضه الجنان به وجود قبر شمس تبریزی نیز در این مکان اشاره شده است.
لازم به ذکر است در سال ۱۳۹۸ این پارک، به دلیل ارزشهای تاریخی و فرهنگی منحصر بفرد خود، از سوی وزارت میراث فرهنگی به عنوان اثر ملی ثبت شده است.
مشکلات مدیریت فضاهای سبز شهری
محمدحسین حسنزاده؛ از مدیران اسبق فضای سبز شهر تبریز، به نبود مدیریت مناسب برای فضای سبز این شهر اشاره و اضافه کرد: سالهاست اولویت مدیران شهری به حقوق کارگران محدود شده است و مسائل مهمی چون نگهداری و مدیریت صحیح فضای سبز، نادیده گرفته شده است.
حسن زاده گفت: در سال گذشته، بسیاری از مناطق فضای سبز تبریز تنها چند بار آبیاری شده و برخی از آنها دچار تنش آبی شدید هستند.
پیگیر مشکلات باغ گلستان هستیم
احمد رحمانی؛ مدیرعامل خانه فعالین محیط زیست، از مشکلات و تخلفات اخیر در باغ گلستان خبر داد و تأکید کرد: پیگیریها برای جلوگیری از آسیب بیشتر به این مکان تاریخی ادامه خواهد داشت.
وی افزود که شهردار تبریز مسئول اصلی در این تخلفات است و توقف عملیات آسیبرسان به باغ گلستان را به طور جدی دنبال خواهیم کرد.
نتیجه گیری
در این نشست تاکید شد در جلسه بعدی به راه کارها و پیشنهاداتی پرداخته شود که بتوان با حفظ و مراقبت از این میراث تاریخی ارزشمند به مرتفع شدن خواسته ها و نیازهایی که بهانه و دلیل آسیب رسانی به فضای باغ گلستان شده است ، کمک کرد.