گزارش دومین نشست گفتگوهای محیط زیستی
دومین نشست از گفتگوهای محیط زیستی موضوع بررسی آلودگی هوای تبریز با حضور جمعی از کارشناسان و دوستداران محیط زیست و با ارائه تخصصی آقای دکتر صراف و خانم دکتر خازینی انجام شد.
موضوع هاله حرارتی ناشی از خشکیدن دریاچه ارومیه
در ابتدای جلسه آقای دکتر صراف دلایل خود را مبنی بر ایجاد هاله حرارتی در محدوده دریاچه ارومیه توضیح دادند. این موضوع در یک گزارش جداگانه منتشر خواهد شد.
نقش عوامل مختلف در آلودگی هوای تبریز
در ادامه جلسه، خانم دکتر خارینی مواردی را مطرح کردند که به آنها اشاره میکنیم:
بدون نگاه به اقلیم نمیتوان تصمیمات مربوط به آلودگی هوا را اتخاذ نمود. ایشان منابع آلایندگی هوای تبریز را، لوکوموتیوها، پایانهها، صنایع بزرگ و کوچک، منابع خانگی، خودروهای سواری و خودروهای سنگین اعلام کردند.
خودروهایی که در جا کار میکنند به نسبت خودروهایی که در حال حرکت هستند، آلایندگی بیشتری تولید میکنند. اقلیم در فصول مختلف در تبریز متفاوت است به همین دلیل منابع آلودگی هوا هم در فصل زمستان و تابستان متفاوتند.
نیروگاه در زمان مازوت سوزی، در شبانه روز ۲۰۰ تن دی اکسید گوگرد وارد هوا میکند. و PM2.5 تولید میشود.
در طول سال ۷۵% هوا دارای PM2.5 است یعنی هوا آلوده است. سهم خودروهای شخصی ۴۲ % ، اتوبوسها ۳۰% ، مینیبوسها ۱۱ % ، نیروگاه ۱۰ % ، و موتورها ۷ % است.
نیروگاهها و پالایشگاهها و پتروشیمی آلایندگیشان بیشتر بصورت ترکیبی با رطوبت و تبدیل به PM2.5 است که نتیجه آن تولید اسید سولفوریک میباشد.
آلایندگی خودروها به دو صورت اگزوزی و غیراگزوزی میباشد، که تولید آلودگی از منبع غیراگزوزی حتی با بالارفتن کیفیت سوخت هم کاهش نمییابد.
درختکاری سهم بسیار کمی در کاهش آلودگی هوا دارد و برای رفع آلودگی هوا، اول باید تولید آلودگیها را متوقف کنیم و این مهم با تعیین اولویتها میسر خواهد شد.
و نکته آخر اینکه در برنامهریزی شهرها، توجه به آلودگی هوا و تلاش برای کاهش آن باید نقش اساسی و اول داشته باشد.
در خاتمه جلسه مقرر شد؛ نتایج این گفتگوها طی یک بیانیه به اطلاع عموم مردم و مسئولین مربوطه برسد.